“Gelecek Benim” podcast serisinde Prof. Dr. Necmi Gürsakal, yapay zeka çağında eğitimin dönüşümünü, veri biliminin önemini ve ailelerin çocuklarını öğrenmeyi öğrenmeye teşvik etmelerinin gerekliliğine dikkat çekti. Gürsakal, teknolojinin hızla değiştiğini ve esnekliğin önemini vurgularken, gelecekte veriyi iyi yorumlayanların başarılı olacağını belirtti.
Katılım Emeklilik Digizoo katkılarıyla, DB Positive ve Sosyalink Podcast Agency iş birliğiyle hazırlanan “Gelecek Benim” podcast serisinin 5’inci bölümünün konuğu, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Necmi Gürsakal oldu. Moderatör Cenk Doğar’ın konuğu olan Gürsakal, programda yapay zeka çağında eğitim sisteminin nasıl evrildiğini ve çocukların gelecekteki öğrenme ihtiyaçlarının neler olacağını anlattı. Prof.Dr. Gürsakal, ortaokul ve lisede herkese veri biliminin temel ilkelerini öğretmekle işe başlamak gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Futboldan örnek vermem gerekirse, futbolun sadece kuralları değil aynı zamanda sahası da değişti. Çocukların artık hangi bölümü okuyacağından ziyade kendini ne ile donatacakları meselesi önemli. Daha esnek davranmak ve bazı konularda çok ısrarcı olmamak önemli. Her şey gerçekten çok hızlı değişiyor. Teknolojinin hızına hukuk yetişemiyor, siyaset yetişemiyor. Hepsi bunu geriden takip ediyor. Yapay zekayla ilgili doğru düzgün bir yasa ne bizde ne Amerika’da ne de Avrupa’da var. Gayretler var ama hep arkadan takip ediliyor. Geçen yıl ‘Beynimdeki Çip’ diye bir kitabım çıktı. Kalbe takılan pil, kalbin bizim bildiğimiz şekilde çalışmasını sürdürmesine yardım ediyor. Fakat beyne takılan çip orada rahat durmaz, insan hacklenir de başka şeyler de olur. Sağlıkla ilgili tarafını destekliyorum ama sağlığın ötesinde benim beynime çip takıldığı zaman ben insan değilim artık.”
“BAŞARI, ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEKLE GELECEK”
İhtiyatlı bir iyimserlik içinde olmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gürsakal, ailelerin çocuklarını öğrenmeyi öğrenmeye teşvik etmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.
Gürsakal şöyle devam etti:
“Çocukları öğrenmeyi öğrenmeye teşvik edersek teknoloji ne kadar hızlı değişirse değişsin her şeyi yapabilirler, yakalayabilirler. Teknolojiye karşı insana yine gerek olacak. Öte yandan bizim bildiğimiz anlamda satır satır bilgileri ezberleyerek tekrarlayan bir insana çok fazla gerek olduğunu da sanmıyorum. Olaylara daha değişik, eleştirel bakanlar, veriyi iyi yorumlayanlar ileride teknoloji ne yaparsa yapsın kazanacaklar. Dönem onların dönemi olacak. Gençlere yeni şeyler öğrenmelerini, olaylara farklı şekilde bakmalarını öneririm.”
“DEĞİŞİMİ İYİ TAKİP ETMEK GEREKİYOR”
Velilerin de öğrencilerin de ne olup bittiğini çok iyi bir şekilde izlemeleri ve esnek kararlar alarak o tarafa manevra yapmaları gerektiğini anlatan Gürsakal, sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuğum neyi seviyor? Bunu belirlemeliler. Çünkü bir işte başarılı olmak için sevgi gerekiyor. Bunu belirlemek kolay değil ama veli bunun peşine düşerse çocuk bazı noktalarda dirense bile veli de bazı noktalarda hata yapsa bile bir noktada uzlaşacaklardır. Bizde hep moda olan işler veya çok para kazandıran işler üstünden gidilir. Bir vinç operatörü 150 bin TL aylık alabiliyor. Yine elektrik tesisatıyla, inşaatla, kalıpçılıkla ilgili bazı alanlarda çalışacak insan bulmak zorlaştı ama buna karşın çok sayıda mühendis var. Bunlar neye işaret ediyor? Ebeveynin oturup düşünmesi lazım. Ebeveyne ilk tavsiye etmemiz gereken şeylerden birisi; iş piyasası konusunda sağlam bilgi edinmeleri, iş piyasasını iyice görüp, anlamaları. Değişimi iyi takip etmek gerekir. Yeni bir çağın eşiğindeyiz. Savaşlar bile değişti. Teknoloji savaşı değiştirdi. Bu gerçekleri görüp bunlara göre hareket etmek lazım.”
Prof. Dr. Necmi Gürsakal, yapay zeka konusununun en fazla bilimi, eğitimi ve sağlığı ilgilendirdiğini belirterek, “Buralarda çok önemli değişiklikler göreceğiz. Bu konularla gerek yabancı gerekse bizim kamuoyumuz yeterince ilgili değil. Ama bunun biraz hareketlenmesi lazım. Bu nasıl olacak? Bizim hayatımızı nasıl etkileyecek? sorusunu veliler sorduğu zaman, veliler ve onların eğitim gören çocukları da bu işten kârlı çıkacak” dedi.
NASIL DİNLEYEBİLİRSİNİZ?
Gelecek Benim Podcast serisini Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music, Youtube Music gibi podcast platformları üzerinden ve Youtube’ta videocast olarak dinleyebilir ve izleyebilirsiniz. Her hafta perşembe günü yayınlanacak bölümleri kaçırmamak için abone olabilir ve bildirimleri açarak takip edebilirsiniz.